מה הבעיה?
פזילה, מצב שבו העיניים אינן מיושרות, היא תופעה נפוצה המתחילה לעיתים קרובות בילדות. מעבר לאתגר הבריאותי, הפזילה יכולה להשפיע עמוקות על ההיבטים החברתיים והרגשיים של הילדים.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics בחן 125 סרטים מצוירים של אולפנים מובילים (דיסני, פיקסאר, דרימוורקס, סטודיו ג'יבלי) כדי לבדוק איך דמויות עם פזילה מוצגות. מתוך 125 סרטים, ב-33 סרטים הופיעה לפחות דמות אחת עם פזילה. הממצאים היו מדאיגים:
רוב הדמויות עם פזילה הוצגו כלא אינטליגנטיות (30%), כמפחידות (24%) או כמגושמות (35%).
רק 4% מהדמויות עם פזילה היו דמויות ראשיות, ורובן היו נבלים או דמויות לוויין שוליות.
איך זה משפיע על הילדים שלנו?
ילדים צופים בסרטים מגיל צעיר מאוד, וסטריאוטיפים שליליים אלו עלולים להעמיק את הסטיגמה החברתית שאיתה מתמודדים ילדים עם פזילה.
ילדים בגילאי בית ספר יסודי יכולים להפגין יחס שלילי כלפי ילדים עם פזילה והמסרים השליליים המגיעים מהמדיה רק מחזקים את הדעות הקדומות הללו ומקשים על ילדים עם פזילה.
מה אפשר לעשות?
לכם ההורים יש לכם תפקיד משמעותי בהסברת המצב לילדים ובשבירת הסטריאוטיפים. הנה כמה צעדים:
שיחה פתוחה: הסבירו לילדים מהי פזילה ושהיא חלק ממגוון המצבים שאנשים מתמודדים איתם.
בחירת תכנים: שימו לב לאילו סרטים הילדים צופים ובאיזו צורה הדמויות מוצגות.
דוגמה אישית: הדגישו את חשיבות קבלת האחר ודברו על כך בבית.
כהורים, אנשי חינוך ורופאים, עלינו לעודד מדיה המציגה מסרים חיוביים. פזילה אינה חייבת להיות סממן לנחיתות או שליליות. חשוב שנדרוש מאולפני האנימציה להציג דמויות מגוונות יותר באופן חיובי, שיכול לחנך ילדים לגלות אמפתיה וקבלה כלפי כולם.
אם הילד שלכם סובל מפזילה, דעו שיש פתרונות רפואיים שיכולים לשפר את המצב, ולעיתים אף לפתור אותו לחלוטין. אני כאן כדי לעזור ולענות על כל שאלה.
אל תהססו לפנות אליי לקביעת פגישת ייעוץ!